Sporazum o registraciji

PRAVILA FORUMA

Preporuke

1. Upoznajte se sa forumom i birajte relevantnu temu za svoje pitanje
Pročitajte što veći broj starih tema koje su trenutno dostupne na određenom forumu. Potrudite se da uložite izvestan trud u saznavanje o čemu je na ovom forumu reč, kako forum funkcioniše i kakve sadržaje nudi. Kada odlučite da postavite pitanje ne činite to u pogrešnim potforumima. Postoji dovoljan broj potforuma i tema za svaki Vaš problem, i čitanjem njihovih opisa lako je odrediti gde pripada Vaš problem. Ukoliko ste sigurni da ne postoji specifičan potforum ili tema za stvar o kojoj želite da pišete, predložite da bude kreiran. Na taj način povećaćete šanse da dobijete odgovore na pitanja koja Vas zanimaju.

2. Ne ponavljajte teme
Pre nego što postavite pitanje, proverite da li je o tome već bilo reči na forumu! Čest je slučaj da korisnici odmah postave pitanje koje je ranije često postavljano. Zbog toga im poruka biva obrisana, ili budu izloženi gnevu korisnika koji ne vole takvu vrstu poruka. Upotrebite sistem pretrage po ključnim terminima da biste proverili da li je neka tema već obrađena na KSFB potforumima. Proverite da li pretražujete ispravan potforum, ili pretražite sve potforume odjedanput. Sistem za pretraživanje je brz i lak za korišćenje! Prilikom postavljanja nove teme dobro procenite u koji potforum ćete je postaviti. Takodje, ukoliko je tema koju ste postavili uklonjena od strane moderatora, ne otvarajte je ponovo, uklanjanje je znak da ste prekršili neko od pravila foruma, ponavljanjem učinjenog rizikujete drastičniju reakciju uredničkog tima.

3. Pomozite da Vam pomognemo
Ukoliko tražite pomoć oko nekog problema, molimo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako biste olakšali posao ljudima čiju pomoć očekujete. To ćete učiniti na sledeći način: iz poruke isključite sve što nema veze sa problemom, a detaljno objasnite sve što je direktno ili posredno povezano sa istim!

4. Pišite kvalitetno i ozbiljno
Ne pišite poruke nepovezano, tek da i Vi nešto kažete! Izbegavajte postove tipa 'Da' 'Slažem se' 'Ne' 'Nemam mišljenje'. Ako tražite pomoć, budite precizni. Izložite tačno šta očekujete da se dogodi, šta se u stvari desilo i iznesite sve relevantne detalje. Ukoliko odgovarate na nečiju temu ili pitanje, odvojte nekoliko minuta i dobro razmislite šta ćete napisati, proverite da li ste zaista u pravu i imate li dokaza za svoju tvrdnju. Ne zbijajte šale kada tome nije mesto na ozbiljnoj diskusiji (a najčešće nije). Budite spremni da stojite iza svoje tvrdnje.

5. Ne šarenite poruke
Ne preterujte sa korišćenjem smajlija, interpunkcijskih znakova, UBB kodova (, , , ) i ostalih dodataka koje su trenutno dostupne na forumu. Njih treba upotrebiti samo u slučaju kada je potrebno izdvojiti ili ilustrovati neku misao, nije poželjno da sebi budu svrha. Nisu poželjni ni međusobni razgovori (chat varijante) između dva ili više članova (sem u potforumu Slobodna zona) kao ni pisanje samo velikim slovima.

6. Ne citirajte bez potrebe
Korisnici često bespotrebno citiraju poruku i umnožavaju tekst koji se već nekoliko puta pojavljuje na istoj stranici. Brišite delove citata i ostavite samo ono što je zaista neophodno. Ukoliko se poruka na koju odgovarate nalazi odmah iznad vaše, gotovo je sigurno da nema NIKAKVE potrebe za citiranjem jer je jedan pogled na gore dovoljan da se vidi na šta tačno odgovarate. Ako odgovarate na neku poruku u nizu ili na više njih, koristite umerene Citat tagove kako biste dali ostalima do znanja na koji deo teksta se vaš odgovor odnosi, ali NIKAKO nemojte dozvoliti da citat predstavlja veći deo poruke koju pišete.

7. Ne budite nestrpljivi i napadni u traženju odgovora
Ne budite nestrpljivi! Postoji velika mogućnost da odmah po postovanju dobijete odgovor, ali će često proći i više dana pre nego što se pojavi neko ko zna pravi odgovor. Ne ponavljajte poruku u toku nekoliko dana ukoliko vidite da Vam niko ne odgovara. Dozvoljeno je ponoviti istu poruku tek posle dve nedelje, i to odgovorom na tu istu temu za koju nije dat pravi odgovor.Izostanak odgovora i nakon ponavljanja pitanja obično je znak da niko od članova i urednika nema traženu informaciju, te ukoliko ste u međuvremenu saznali odgovor na svoje pitanje, lepo bi bilo da ga podelite sa ostalim članovima foruma, za slučaj da u budućnosti zatreba još nekom.

8. Pazite kome verujete
Ne verujte prvom odgovoru koji dobijete. Sačekajte nekoliko dana dok se više upućenih osoba ne uključi u diskusiju i da svoje mišljenje o problemu. Vrlo je moguće da ćete sami morati da izaberete pravu opciju iz spektra ponuđenih odgovora, nakon što razmotrite sve iznete argumente. Potrebno je da nekoliko dana pratite poruke osoba koje nude odgovore na Vaš problem, i tako ćete steći pravi uvid u to koga treba poslušati, a ko priča bez veze.

9. Pazite koga ispravljate i kome govorite kako nije u pravu
Šta god da radite, ne pokušavajte da ispravite bilo koga, osim ako ste 100% sigurni da ste u pravu, a da druga osoba greši. Diskutujte argumentima. Trudite se da ono sto tvrdite potkrepite nekim izvorom. Ukoliko niste potpuno sigurni da li neko greši, bolje zatražite od te osobe da objasni svoje mišljenje ili rešenje problema. Zbog prazne priče je moguće da će ljudi sa foruma početi da Vas gledaju sa podozrenjem i da ignorišu Vaša pitanja, ukoliko ne budete delovali dovoljno ozbiljno. Ne volimo šarlatane!

10. Poštujte autorska prava
Ako prenosite tekst koji niste sami pisali, obavezno navedite ime autora ili izvora.

11. Poštujte jezičku raznovrsnost
Na forumu se ravnopravno moze koristiti bilo koji jezik, dijalekt ili narečje sa prostora bivše YU koji razume većina korisnika foruma.

Zabrane

Na ovom forumu strogo je zabranjeno:

1. Svaki oblik vređanja članova foruma na verskoj, nacionalnoj, političkoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi, kao i svaki drugi oblik izražavanja koji se može smatrati uvredljivim po bilo kojoj od ovih osnova, uključujući pokretanje tema sa namerom uvrede, korišćenje uvredljivih grafičkih prikaza (avatari, fotografije, grafičke obrade) i upotrebu uvredljive i vulgarne terminologije (svaki oblik psovki, bez obzira da li su upućene drugom članu ili su korišćene kao slobodna interpretacija sopstvenih misli).

2. Svaki oblik pretnje i zastrašivanja, a naročito oni oblici koji uključuju bilo kakave posledice u realnom životu.

3. Vređanje i diskreditovanje institucije Fakulteta bezbednosti, Foruma studenata Fakulteta Bezbednosti, uredničkog tima, nastavnog osoblja i uprave fakulteta

4.  Korišćenje više od jednog korisničkog imena, odnosno višestruko otvaranje naloga na forumu.

5.  Reklamiranje, uključujuci političko, religiozno i komercijalno oglašavanje ili propagiranje kako u odgovorima na forumu, tako i u poljima u profilu. Za plaćene oglase obratite nam se putem emaila.

6.  Anonimni javni pozivi. Ukoliko pozivate na neko javno okupljanje (protesti, seminari, predavanja...), a tiče se studenata Fakulteta bezbednosti, morate biti potpisani punim imenom i prezimenom kao student, ili potpisani imenom i prezimenom kao ovlašćeno lice ispred organizacije koja to okupljanje planira.

7. Korišćenje foruma isključivo u cilju slanja provokativnih, grubih ili uvredljivih poruka sa namerom izazivanja negativne reakcije kod ostalih učesnika i remećenja toka osnovne rasprave, odnosno ponašanje koje je u forumskoj komunikaciji poznato kao trolovanje, kao i svi ostali uobičajeno nepoželjni oblici forumske komunikacije kao što su flejmovanje, spamovanje, flodovanje i slično.

Svako kršenje ovih zabrana povlači brisanje inkriminisanih odgovora u najkraćem roku, kao i uredničku reakciju koja može varirati od javne opomene do trajnog udaljavanja sa foruma, prema proceni težine prekršaja od strane uredničkog tima.KSFB Team